Tikrai skanus baklažanų apkepas

Šitą apkepą galima daryti keliais būdais: jeigu dėsite mozzarellą ir rozmariną, stipriau kvepės Italija, o jeigu fetą ir raudonėlį – Graikija. Baklažanų apkepus kepa visam Viduržemio regione. Graikai būtinai prideda grybų, italai dažniau ne. Pati gaminu labai neautentišką tarpinį variantą: pridedu grybų ir raudonėlių, bet ant viršaus gausiai kraunu mozzarellos. Dar vienas skirtumas – graikai viską kepa su tikrai daug aliejaus ir paskui jį išdažo su šviežia duona. Italai su aliejum nepersistengia, nors jo ir negaili. Man skaniau, kai liesiau: tada baklažanai prisigeria pomidorų sulčių, o ne riebalų. Graikai iš manęs geraširdiškai šaiposi.

Taigi 4 žmonių kompanijai (jeigu prieš tai patiekiami užkandžiai ir žmonės nėra peralkę, nes patiekalas lengvas) reikės:

  • 3 didelių baklažanų;
  • 3-4 didelių pomidorų;
  • 4–5 šaukštų pomidorų tyrės;
  • 1 aitriosios paprikėlės arba 3 šaukštų kokio nors a la meksikietiško salsa tipo padažo, arba trintų aitriųjų paprikų pagal skonį, arba viską kepint aliejuje, kuriame prieš tai buvusios aitriosios paprikos;
  • druskos ant baklažanų, o jeigu dedate mozzarellą, ne fetą, tai ir ant svogūnų bei pomidorų masės;
  • 3–4 didelių saujų šviežių arba šaldytų (geriau neapvirtų) grybų, jei gaminat graikiškai;
  • 3–4 galvų mozzarellos ARBA maždaug 200 g fetos + didelės saujos gerai lydomo sūrio;
  • raudonėlio, jei gaminat su feta;
  • jei gaminat su mozzarella, raudonėlis nekenkia, bet tada prie pomidorų būtinai įpjaustykite saldžiosios paprikos arba nusipirkit jos džiovintos;
  • 4–5 skiltelės česnakų (nebūtina, bet man skanu);
  • bazilikų, ožragės, pipirų, petražolių, rozmarinų pagal skonį;
  • GERO alyvuogių aliejaus.

Pirmiausiai reikia šiek tiek padruskinti baklažanus: kol darysime pomidorų masę, jie išleis nereikalingas sultis.

Kai baklažanai padruskinti, reikia susitvarkyti su pomidorų mase. Pakepam svogūnus su šiek tiek druskos ir pipirų, tada sudedam pomidorus ir sąldžiąsias / aitriąsias paprikas (jei išvis jų dedam) bei grybus, patroškinam; tada beriam šviežias arba džiovintas žoleles, pamaišom; išspaudžia česnaką, išmaišom, užsukam ugnį ir paliekam masę pravėsti. Kaip matyt, česnaką dedam visada paskutinį, nes kitaip gadinam ir patiekalą, ir česnaką. Lietuviai šitą mėgsta padaryt. (Pastaba: jeigu žinom, kad dėsim mozzarellą, druskos galim įdėt daugiau, o feta sūresnė, tai jos atveju dedam kuo mažiausiai druskos.)

Kol pomirodų masė aušta, logiška baklažanus apkepti aliejuje. Taip pat šiuo metu verta įjungti orkaitę, kad įkaistų (maždaug 180 laipsnių). Apkepus verta sudėti ant popierinio rankšluosčio, kad susigertų riebalai. Jeigu mėgstat aliejų, tada taip nedarykit. Pati kepu ant beveik sausos keptuvės, nieko ne blogiau, netgi geriau – tada jie sugeria pomidrų sultis.

Tada sluoksniuot: kepimo formoj (naudoju molines arba stiklines) sudedu sluoksnį baklažanų, sluoksnį pomidorų masės, užbarstau tarkuoto sūrio arba fetos. Kas mėgsta kvapniau, gali dar užberti žolelių. Tada dar vienas sluoksnis baklažanų, sluoksnis pomidorų košės ir ant viršaus – mozzarella arba feta.

Tada jau dėt į įkaitintą orkaitę ir kept apie 20–25 min. Pakepus gerai išjungt orkaitę ir duot apkepui 10–15 min pailsėt. Sultys susigers į baklažanus, bent man pastovėjęs jis skanesnis.

O tada jau valgyti dorai nuplaunant sausu vynu :) skanaus!

One thought on “Tikrai skanus baklažanų apkepas

Leave a comment