Šventiniai pietūs vasarą

Prisipažinsiu – mėgstu gaminti, bet retai kada turiu tam laiko. O kai jau turiu, tada dažniausiai tingiu arba mieliau pasivaikščiočiau su šunim, o ne prie puodų stovėčiau. Bet būna ir gimtadienių, ir šeimos balių, kai reikia gamint – nori to ar ne. Ta proga dalinuosi keliais nesudėtingais receptais, kurie labai labai pasiteisina.

  1. Įdarytos paprikos

Reikia:

  • 4 paprikų;
  • 1 didelio grybo arba šiek tiek mažų (nelabai tinka pievagrybiai);
  • 100 g ryžių;
  • šiek tiek krapų, čiobrelių, petražolių;
  • druskos, pipirų;
  • 100 g faršo (vegetarai gali dėti morkas arba salierus);
  • fetos sūrio;
  • bulvių (garnyrui);
  • alyvuogių aliejaus.

Išvirti ryžius (proporcija – vandens dvigubai daugiau negu kruopų), faršą pakepti su priekoniais ir grybais. Jei trūksta rūgštelės, bebaigiant kepti įdėti pomidorą ir patrošinti. Sumaišyti su ryžiais. Kai truputį pravės, įdėti fetos sūrio. (Nepersistenkite su druska, mat feta sūri.)

Nupjauti paprikų kepurėlę, išvalyti sėklas, išplauti vidų, nuvarviti ant rėčio. Prikimšti įdaro. Uždėti kepurėlę, visą papriką patepti aliejumi, papipirinti, padruskinti.

Bulves truputį apvirti. Tada apšlakstyti alyvuogių aliejumi, apibarstyti čiobreliais. Sudėti į skardą tarp sustatytų paprikų.

Kepti šiek tiek ilgiau negu valandą 200 laipsnių tempetatūroje.

 

2. Vištienos krūtinėlės salotos su avokadais

Reikia:

  • 2 avokadų;
  • 300 g virtos, keptos arba rūkytos krūtinėlės;
  • 1 obuolio;
  • ryšelio salotų;
  • pusės citrinos;
  • alyvuogių aliejaus;
  • druskos, pipirų, raudonėlio ar kt. mėgstamų žolelių

Mažais kubeliais supjaustyti avokadą ir obuolį, apšlakstyti citrinos sultimis. Suplėšyti salotas, ant jų dėti supjaustytą krūtinėlę, avokadą su obuoliu, apšlakstyti alyvuogių aliejumi, pasūdyti, užberti priekonių. Prieš patiekiant kelis kartus nestipriai pamaišyti nemakaluojant kaip kokios baltos mišrainės.

 

3. Duoniukai iš sėklų

Reikia:

  • 1 stiklinės saulėgrąžų;
  • 1 stiklinės moliūgų sėklų;
  • 1 stiklinės sezamų sėklų;
  • 1 stiklinės smulkintų migdolų;
  • 3/4 stiklinės aliejaus;
  • druskos;
  • 2-3 stiklinių vandens;
  • 2 su puse stiklinių miltų.

Užmaišyti nei labai skystą, nei labai tirštą tešlą. Supilti į didelę skardą. Padalinti peiliu, kad vėliau būtų lengviau perlaužti. Kepti apie 20 min 200 laipsnių orkaitėje.

 

4. Sūrus pyragas be riebalų

Reikia:

  • 300 g natūralaus graikiško jogurto;
  • 1 a. š. kepimo miltelių;
  • 3 kiaušinių;
  • 200 g fetos sūrio;
  • 300 g miltų;
  • šaukšto druskos;
  • 1 a. š. cukraus;
  • džiovintų čili pipirų ir raudonėlio;
  • prinokusių vyšninių pimidorų arba alyvuogių be kaulo.

Iš visko, išskyrus fetą ir pomidorus arba alyvuoges, išmaišyti tešlą. Sudėti likusius produktus. Kepti apie 40 min. 180 laipsnių orkaitėje.

 

5. Greitpyragis su uogomis

Reikia:

  • 200 g sviesto;
  • 180 g cukraus;
  • vanilinio cukraus;
  • 2 kiaušinių;
  • 200 ml kefyro;
  • 300 g miltų;
  • kepimo miltelių;
  • 400 g uogų.

Viską sumaišyti, sukrėsti į skardą, ant viršaus užberti kokių tik nri uogų. Kepti apie 30-40 min. 180 laipsnių orkaitėje.

 

6. Meleonų ir šilauogių salotos

Reikia:

  • 1 meleono;
  • 200-300 g šilauogių;
  • žaliosios citrinos;
  • medaus.

Meleoną supjaustyti plonomis riekelėmis. Iš žaliosios citrinos sulčių ir medaus (jų turi būti po lygiai) padaryti padažą, apšlakstyti juo meleoną. Ant viršaus užberti šilauoges.

 

7. Sūrus varškės apkepas

Reikia:

  • 500 g varškės;
  • 2 kiaušinių;
  • 100 g grietinės;
  • prieskonių ir druskos pagal skonį;
  • vyšninių pomidorų (tinka ir džiovinti saulėje);
  • alyvuogių be kauliukų;
  • poros skiltelių česnako.

Sutrinti varškę su kiaušiniais, grietine ir prieskoniais. Aliejumi patepti stiklinę kepimo formą, į dugną dėti pomidorus, alyvuoges ir smulkintą (bet nekeptą) česnaką, apšlakstyti aliejumi ir 10 min. kepti karštoje orkaitėje. Tada ant viršaus sukrėsti varškę ir kepti dar apie 20-30 min. 160 laipsnių orkaitėje.

PASTABA: vietoj pomidorų puikiai tinka smulkintos saldžiosios paprikos. Taip pat skanu į varškę įdėti kepinti svogūno.

 

8. Grikių ir cukinijų kotletai

Reikia:

  • 10 šaukštų sausų grikių;
  • 3 kiaušinių;
  • 50 g tarkuoto čederio;
  • vidutinio dydžio sukinijos;
  • kelių saujų špinatų;
  • druskos, pipirų, ožragės.

Išvirti ir atvėsinti grikius. Stambia tarka sutarkuoti cukiniją. Užberti ant jos šiek tiek druskos, palaukti apie 10 min ir nuspausti skysčius. Dubenyje išplakti kiaušinius su prieskoniais ir sudėti visus kitus produktus, gerai išmaišyti. Jei masė labai skysta, įdėti truputį miltų. Rankomis formuoti kotletus ir kepti gerai įkaitintame aliejuje.

 

9. Varškės pyragas su abrikosais

Tešlai reikia:

  • 220 g miltų;
  • 100 g sviesto;
  • 80 g cukraus;
  • 1,5 arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
  • 1 kiaušinio.

Įdarui reikia:

  • 500 g varškės;
  • 100 ml grietinėlės;
  • 3 kiaušinių;
  • 120 g cukraus;
  • vienos citrinos šviežiai spaustų sulčių;
  • 2 šaukštų krakmolo;
  • pakelio vanilinio cukraus;
  • šiek tiek romo;
  • 300 g smulkintų abrikosų.

Tešlą užminkyti ir įdėti į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų. Kiaušinius, cukrų, varškę, grietinėlę, krakmolą, vanilinį cukrų, citrinos sultis, romą išmaišyti maišytuvu arba virtuviniu kombainu. Sudėti smulkintus abrikosus.

Į sviestu pateptą skardą išploti tešlą, ant viršaus pilti varškę, kepti apie 40 min. 160 laipsnių orkaitėje. Išjungti orkaitę, o pyragą dar kokiai valandai palikti neišėmus “pailsėti”. Asmeniškai man skaniausias šaltas.

Vietoj abrikosų galima dėti mėlynes, kriaušes, konservuotus persikus, šilauoges…

 

10. Saldus cukinijų ir avižinių dribsnių apkepas

Reikia:

  • 450 g stambiai tarkuotos cukinijos;
  • 200 g avižinių gribsnių;
  • 2-3 kiaušinių;
  • 50 ml grietinėlės;
  • 3-4 šaukštų cukraus + 2 arbatinių šaukštelių vanilinio cukraus;
  • 2 šaukštų sviesto;
  • pagal skonį džiovintų vaisių.

Tarkuotą cukiniją apibarstyti nedidelio žiupsneliu druskos ir palikti kokiam pusvalandžiui, vėliau labai gerai nuspausti. Viską sumaišyti. Jeigu tešla ir toliau pernelyg skysta, įdėti šaukštą krakmolo. Kepti apie 30-40 min 180 laipsnių orkaitėje.

3 thoughts on “Šventiniai pietūs vasarą

Leave a comment