Pyragų Pyragas

Dalinuosi mėsos pyrago receptu. Jis yra nepaprastai nuostabus ir tinkamas baliams. Kai jį valgai, giedi šlovinantį himną ar bent odę kokią suraitai (mintimis, nes burna pilna).

TEŠLAI:

100 g majonezo

300 g natūralaus graikiško jogurto

3 kiaušiniai

250 g miltų

Kepimo miltelių

šiek tiek druskos, žiupsnis cukraus, šiek tiek raudonėlių ir pipirų

ĮDARUI:

500 g mėsos (tinka faršas, jei norite kokybės, susimalkite patys)

2 morkos

2 dideli svogūnai

grybų pagal skonį

tarkuoto sūrio (jei norite, tinka feta, tik ją reika ne tarkuoti, o trupinti pirštais)

PADAŽUI:

pusė stiklinės natūralaus graikiško jogurto

pelėsinio sūrio pagal skonį

baltojo vyno acto pagal skonį

poros česnako skiltelių

1 valgomojo šaukšto citrinos sulčių

Supjaustyti svogūną, sutarkuoti morkas, supjaustyti grybus, pakepti alyvuogių aliejuje, kol suminkštės. Tada dėti maltą mėsą ir kepti. Prieskonių galite dėti, kokių tik norite. Žinoma, druskos ir pipirų, toliau – fantazijos laisvė. Aš dedu raudonėlio, ožragės, kumino, šiek tiek cinamono ir gerokai pipirų.

Užmaišyti tešlą. Pusę jos paskleisti riebalais pateptoje kepimo skardoje, tada dėti mėsos įdarą, ant viršaus – sūrį. Užpilti likusia tešla. Pyragą šauti į įkaitintą orkaitę ir kepti 180 laipsnių temperatūroje apie 45 min. Pabadyti pagaliuku ir pažiūrėti, iškepė ar ne.

Padažo ingredientus sumaišyti ir prieš patiekiant pašildyti, kad sūris tįstų.

PATARIMAI: puikiausiai galima valgyti ir be padažo, ypač jei ruošiate pyragą baliui ir žinote, kad svečiams patieksite šaltą. Jei netoleruojate gliuteno, tešlai imkite 200 g kukurūzų miltų ir 60 g (maždaug 3 šaukštus su kaupu) ryžių miltų. Grybai tinka visokie – ir pievagrybiai, ir vietinės lietuviškų miškų gėrybės. Jei tingite tarkuoti morką, ne bėda, skanu ir be jos. Jei norite daugiau kvapų, kartu su svogūnu įdarui galite pakepti ir česnaką. Tačiau česnaką dedame tada, kai svogūnai, morkos ir grybai jau būna iškepę – tik tada jis atsiskleidžia visu savo gėriu. Raudonėlį visada reikia dėti paskutinį iš prieskonių.

PS – Kipriečiai netgi turi posakį “βαλ’το ρίγανι” (pažodžiui “dėk raudonėlį”), kuris reiškia maždaug “viskas, pabaiga”. Vartojamas ir tada, kai baigei kažkokį darbą, bet dažniau ironiškai – tada, kai kažkas nepavyko, daugmaž “viskas šuniui ant uodegos”. Pvz., dvejus metus darei kritinį kokio nors Antikos teksto leidimą, bet tau bedirbant atrado dar vieną nuorašą, kuris tau svarbus ir be kurio kritinis leidimas bus nevykęs. Dėk raudonėlį… Žemyninėj Graikijoj negirdėjau taip sakant.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s